Bitevní průvodce pro gurmány

Sepsal(a): VV

bitevní jídlo

Stalo se vám někdy, že jste stáli v obchodě s potravinami a usilovně jste přemýšleli nad tím, co budete na bitvě-či larpu jíst? Všichni přece víme, že hladová armáda je již předem poražená! Hladovějící larper je hladový! A sytý bojovník silnější! Mimo jiné i proto jsem se rozhodl, zpracovat článek na téma bitevního jídla. Doufám, že shledáte pár mých jídelních návrhů za užitečné a to i přes jejich nedostatečnou historickou fazonu.

"Co si vzít na bitvu za jídlo?" Vlastně není tak jednoduchou otázkou jak by se mohlo na první pohled zdát. Záleží na mnoha faktorech – vybavení, které máte k dispozici, pro kolik jedlíků je jídlo určeno nebo také kde se bude jídlo připravovat. Což zdaleka nejsou všechny palčivé parametry, jenž nás trápí. Abychom mohli společně rozplést klubko tíživých otázek, dovolím si rozdělit možné pokrmy do kategorií podle složitosti přípravy:

0 - Jídlo zakoupené, možné po rozbalení ihned konzumovat

1 - Jídlo připravené doma, po rozbalení také možno rovnou konzumovat

2 - Jídlo připravené v táboře, vyžadující oheň (pokud nemáme kotlík-či nádobí)

3 - Jídlo připravené v táboře, vyžadující horkou vodu

4 - Luxusní jídlo, připravené v kotlíku nad ohněm za pomoci kuchyňského vybavení (nože, prkénka…)

Tyto kategorie, samozřejmě nejsou plně odpovídající. Jsem si jist, že přijdete na jídla, která nespadají do luxusní kategorie, ale stále na ně potřebujete nože nebo prkénka. Například na jedné nejmenované bitvě, jsem byl svědkem přípravy bitevní česnekové pomazánky, na kterou je potřeba vše a luxusní není. Nyní mi však dovolte rozebrat jednotlivé kategorie.

Kategorie nultá, aneb studená bitevní strava

Jídlo této složitosti, se hodí buď přímo na bitevní pole, nebo pokud začínáte a nemáte možnost (nebo třeba z nějakého důvodu nechcete), aby vám bylo navařeno doma. Zástupci nulté kategorie jsou většinou potraviny zobací, jako jsou například piškoty, nebo různé suchary. Jejich velká výhoda spočívá také v rychlosti konzumace - sáhnete do měšce, žebradla nebo pytle - vytáhnete - sníte. Výborné pro stravování za pochodu.

O něco méně praktické (avšak stále snadno a rychle konzumovatelné) jsou buchty. Makové, tvarohové, povidlové, jen se srdce směje. Radno zmínit, že mám na mysli buchty kupované v zataveném plastovém pytlíku (neboť buchty z domova spadají do námi definované první kategorie).

Do třetice všeho sladkého, si můžete na bitvu vzít různé sladké tyčinky dle vlastní preference. Jinými slovy tatranka to jistí.

Pokud jste se sladkých jídel již přejedli, určitě nepohrdnete obloženým pečivem. V tomto případě bych doporučil spíše jednorázovky, jakými jsou rohlíky, housky a podobná havěť. K nim na bitvu neodmyslitelně patří tvrdý salám - tedy lovečák, nebo uherák. Jak salám tak i rohlík můžete střídavě přikusovat, bez nějaké velké přípravy a stejně rychle schovat, pokud se neočekávaně zavelí na pochod (nebo nedej bože boj). Na rozdíl od chleba, který je nutné nakrájet.

sucharyŘeč byla také o různých sucharech. Pokud snad máte nějaké nelibé vzpomínky na zdravotní suchary často podávané v nemocnicích, tak na ně hezky rychle zapomeňte. Suchary o kterých mluvím jsou rozmanitých příchutí a kulatých tvarů (z čehož je odvozen i název). Pizzové, paprikové, slaninové, slané, tomatovo-olivo-oregánové, sýrovo špenátové a dokonce i marihuanové. Příchutí je spoustu, stačí si pouze vybrat.

Pokud zahrajeme na trochu zdravější notu, můžeme si vzít různé ovoce nebo zeleninu. Kdysi jsem slyšel o člověku, který si vzal na dvoudenní Bitvu Pěti Armád pouze šest jablek (hlady však nezemřel). Tudíž jablka jsou vhodným kandidátem. Stejně tak může našemu žaludku dělat společnosti i mrkev. Zelenina vhodná spíše do tabora (avšak o to více potěší) může být kedluben, který se do terénu moc nehodí, kvůli nutnosti ho oloupat. Jablka si můžete vzít i ve formě dětské přesnídávky, která ač se nezkazí a jde de facto pít, vašim zádům její váha radost neudělá.

Rekapitulace:

Piškoty

Bak* rolls (suchary)

buchty

tyčinky/sušenky

pečivo

trvanlivé salámy (lovečák, uherák, vysočina atp.)

trvanlivé pomazánky (paštika, taveňák, luštěninová paštika - to je takový ten biohnus co se nekazí)

Ovoce/zelenina, např. jablka nebo mrkev


Jídlo první složitostní kategorie, aneb co maminka navařila

Domácí příprava dodává našemu jídelníčku netušené možnosti! Kromě přípravy různých krabičkek s nakrájenou zeleninou, můžeme zkusit i rozmanité mixované nápoje z ovoce a zeleniny. Například recept na shake z rozmixované papriky, kiwi,pomeranče, banánu a salátové okurky přivezl kamarád ze Španělska a ač je to kombinace prazvláštní, chutná velmi dobře, zasytí a ve vedru osvěží.

Když už jsme narazili na netradiční pokrmy, musím zmínit i Anzac sušenky. Legendy praví, že vznikly za první světové války v Austrálii, kdy ženy vojáků posílaly jídlo přes oceán. Vzhledem k tomu, že tenkrát nebylo chladící zařízení na lodích běžné, jídlo muselo cestu přežít v nevhodných podmínkách - a právě proto vznikly zmíněné sušenky. Nejsou v nich vajíčka, takže se téměř nemá co kazit. Mají hrubou vločkovitou konzistenci, jsou sladké a velmi dobré!

Pokud u pečení zůstaneme, nemůžu opomenout různé pochoutky z listového těsta. Slané tyčinky určitě všichni znáte. Rozválíte těsto, rozřežete na plátky a posypete libovolným kořením. Vylepšením tohoto receptu mohou být kapsičky z listového těsta, do kterých dáte sýr, houby (bacha kazí se) nebo uzené maso. Kapsičky jsou vhodné i přímo do bitvy (drobky z žebradla vyklepem, nejsme cimprlich).

V neposlední řadě stojí můj favorit - placky. Ať už se jedná o takzvané smaženky, nebo o bramborové placky (neplést s bramborákem). Vždy budou vaším věrným společníkem na bitvách a to nejen proto, že se nedrolí.

Od maminky si tedy můžeme přivézt:

Buchty! (Jak jinak se chcete vydat do světa?)

Krabičku s nakrájenou zeleninou

Zeleninovo ovocný shake

Anzac sušenky

Domácí pečivo (A to ať už z listového těsta, placky, nebo kynuté domácí bochánky.)

 

Dvojka – klacík nad ohněm

Žádný táborák není správným táborákem, bez jídla, které je připravené nad ohněm. Trampskou klasiku špekáčky snad netřeba zmiňovat.

Ti co trávili mládí na táborech jistě znají hady z jednoduchého těsta. Příprava je snadná a není problém těsto připravit v táboře během několika minut. Na valu (nebo kdekoliv jinde) smíchejte mouku, vajíčka, vodu, koření, olej a máslo nebo sádlo, pořádně vypracujte a těsto je na světě. Z něj uválejte nudle – čím tluščí tím se budou dělat déle (ale zase toho bude více). Já je dělám v průměru 2 až 4 cm tlusté. Nudli namotejte na klacek a pečte nad ohněm dokud těsto nezíská hnědý nádech. Je vhodné těsto péct spíše nad plameny, než nad sálavým teplem uhlíků.

Po odmotání upečeného hada od klacíku je možné vyjíst těsto vnitřkem. Křupavá krusta se většinou nejí.

Výbornou a poměrně netradiční táborovou pochoutkou je sýr opékaný nad ohněm. Zní to zvláštně, ale je to výborné! Stačí koupit eidam nebo podobný tvrdý sýr, nakrájet na kostičky přibližně 2-3 cm3 napíchnout na opékací vidlici a udit. Opékejte poměrně vysoko nad ohněm. Jakmile sýr získá tmavší okraje, na jaké jsme zvyklí u kupovaných uzených sýrů, je připraven ke konzumaci. Vláčný sýr doporučují sundat z vidlice pečivem. Dejte pozor ať se během sundavání nepopálíte, sýr občas zlomyslně plive tuk.

Staří mazáci jistě vědí, že na ohni se dají udělat i výborná pečená jablka na sladko. Brambory zahrabané do žhavých uhlíků pro vás taktéž nebudou novinkou. Závěrem této kapitolky bych rád zmínil brambory v alobalu - brambory pokrájejte na plátky, přidejte sýr, vajíčko, příp. nějaké ty houby, zabalte do alobalu a šoupněte k ohni.


Zvol si trojku, můj pane!

Je známo, že vroucí voda je dobrodruhova záchrana. Horká voda lze vykouzlit nejen pomocí kotlíku a ohně, ale i za pomoci vašeho věrného propan-butanového vařiče. Jestli se vám doma jeden válí a vaše láska k ohni je čistě platonická, doporučuji ho (samozřejmě jen pro jistotu) vzít s sebou. Táborák je krásná věc, ale za zpěvu a veselí si nemusíte všimnout, že se vaše polévka vaří už tři hodiny. Nicméně ráno pří brzkém vstávání do bitvy (vstávání před dvanáctou po veselé noci je vždy brzké) oceníte rychlost vařiče. Věřte mi, že velká část tábora vám bude závidět ranní horký čaj. Tedy pokud se s nimi nerozdělíte.

Toliko k získání horké vody. Když už jsem začal ranním čajem, budu pokračovat ranním pokrmem – Ovesné vločky. Lépe řečeno instantní ovesné vločky. Dají se koupit v různých příchutích po čtyřech porcích (sáčcích) na balení. Podle mých pozorování, bývají sáčky buď papírové, nebo z alobalu. Doporučuji alobal, je trvanlivější a na rozdíl od papírových mu nevadí déšť (připravit se na déšť není nikdy na škodu). Přestože nejsem zastáncem instantních pokrmů, vločky považuji za velmi šikovnou a rychle vyrobitelnou stravu. Navíc kromě rychlosti spočívá jejich výhoda i ve složení, po jeho prostudování jsem nenašel žádná éčka, konzervanty ani jiné hnusy. Jsou to prostě jen sušené vločky se skořicí, sladidly a jablky (v závislosti na příchuti). Nad sladidly se nikdo ofrňovat nemusí, trochu cukříku je přeci jen do boje potřeba.

Pokud vás však složení netrápí, otevírá se vám rozmanitá škála různých instantních polévek (a to nejen čínských), instantních těstovin, omáček, kaší, dokonce jsem nedávno narazil i na instantní guláš v prášku (pokud tedy lze finální hmotu za guláš považovat) a jiná hospodská jídla. Studenti si při konzumaci těchto pokrmů budou připadat jako doma.

Luxusní jídla, aneb gurmánem snadno a rychle

Jsou vám již instatní polévky, opékaní hadi a buchty od maminky málo? Chcete světu dokázat, že jste protřelý dobrodruh, který je schopen uvařit si kvalitní jídlo i v té nejdivočejší přírodě?

V tom případě si do divočiny nezapomeňte navézt půlku kuchyně...

Dobrá možná přeháním, kuchyň nechte doma, ale pro plnohodnotné vaření v táboře se jistě hodí následující:

Kotlík

Nůž (ten si vemte stejně)

Rošt (kdo ho nemá uplně černý, je mašťák)

Naběračku (hlavně přiměřeně)

Prkénko (plus něco na co si ho položíte, krájet na zemi je značně nepohodlné, takže stoličku, skládací stolek, lavici)

vařečky (nebo to můžete míchat lžící, ale to už není ono)

a na závěr vrchol bitevního luxusu – lis na česnek

Proč lis na česnek? No přece na česnečku. Ta bez lisovaného česneku pořádně neprotáhne. Prostě osmažte v kotlíku na másle cibulku a pár stroužků česneku na plátky (to dodá šmrc, a bez šmrncu není luxusu), až bude cibulka dozlatova zalijte vodou a prolisujte do ni všechen česnek co máte s sebou. Pokud máte rádi, když tam toho plave víc, můžete přidat mrkev, celer, petržel apod. Rozhodně nezapomeňte ani na majoránku (jak jsem byl poučen tak ta se před nasypáním do pokrmu rozmělní v dlaních). Do připravených ešusů vašich strávníků nasypte trochu sýra a pokud máte, tak klidně i vajíčko a zalijte horkou polévkou. Pokud máte vybavení, tak to není těžké a morálka vaší armády po konzumaci této many vystřelí až k nebeským výšinám.

Mimo česnečku je na bitvách pochopitelně velmi oblíbené grilování. Nejjednodušší je maso naložit doma. Pokud jste extra líní (nebo se extra bojíte vaření), můžete použít kupovanou marinádu, ta je překvapivě dobrá. K masu přijde vhod i nějaká ta příloha. Není nic jednoduššího než v kotlíku rychle osmahnout na másle rýži, zalít dvojnásobným množstvím vody než je rýže, stáhnout z přímého plamene a počkat než se dílo samo dokončí. Kromě soli, můžete do vařící se rýže prolisovat česnek (lis opět přišel ke slovu!) nebo jiné koření, které dodá chuť a případně i barvu. Barevnost a další živiny může vaší rýži dodat i zelenina navíc – hrášek, kukuřice, mrkevto všechno hezky na kostičky.

Jak vidno s poměrně malým vybavením je možné přeměnit část vašeho tábořiště na vývařovnu a díky ní navrátit sílu a chuť k boji vašim soukmenovcům. Luxusní kuchyně se vyplatí, pokud jedete na akci ve více lidech. Podle mého názoru se jedná o pět lidí a více. V takovém počtu jistě není těžké domluvit se, aby každý něco vzal. Ten vezme rošt, ten zase kotlík, poslední nemá nic, tak bude vařit. Když už se bavíme o demokraticky zvoleném kuchaři, dotyčný jistě ocení pokud bude každý strávník vybaven prkýnkem i nožem a při krájení nabídne své služby. Kuchtík se bude moci soustředit na jemné ladění chutí a vy budete jíst dříve. Prostě situace, ve které všichni vítězí.

Na bitvách můžete potkat strávníky, kteří se ohání kde čím. Palačinkami, zeleninou a luštěninami v konzervě, všelijakými sladkostmi. To, že nějaký šťastlivec oplývá mléčnou čokoládou v tuhém stavu, může být dost dobře dílem dobrého rozmaru počasí. Při výběru jídla, které si chystáte vzít s sebou se řiďte hlavně třemi důležitými faktory.

Váha! Je to těžké? Rozmyslete si dvakrát jestli to chcete táhnout. I kdyby jste tisíckrát měli jet autem, na samotné bojiště se většinou jde po vlastních. Věřte, že sklenice s přesnídávkami se pronesou, nebo nedej bože konzervy. Navíc může nastat situace jako na minulé Bitvě pěti armád (2014), kdy bude cesta rozblácena a vy nuceni vyložit váš naditý vozík a všechen náklad hezky odtahat po svých.

Trvanlivost (Odolnost vnějším vlivům). Tím však nemyslím data vytištěná na obalu, nýbrž odolnost potraviny samotné. Ne všechno jídlo budete konzumovat hned a může se stát, že váš zásobovací stan bude během dne vystaven pražení slunce a vnitřní prostory budou svou teplotou připomínat saunu. Jak asi po takto stráveném dni budou vypadat vaše naložené steaky? Nebo naopak jak budou, po vydatném dešti, vypadat vaše housky zabalené do látky? Neříkám, že všechny vaše potraviny musí být odolné (to bychom se moc nenajedli), podotýkám spíše, že je vhodné zamyslet se nad tím, co budu jíst když...

Fyzická odolnost. Netřeba dlouze popisovat. Tatranky! Dejte v báglu tatranky vedle konzerv a místo sušenek máte sladký písek. Všechno se dá nějak řešit a například zmíněné tatranky se dají dát do krabice od ovesných vloček (přesně sedí) tudíž se nerozmačkají. Při výběru tedy vezměme v potaz, jaké potraviny brát, aby se vůbec dožily nějakého bojiště nebo tábořiště.

Potraviny máme tedy vybrané, roztříděné a připravené k vaření. Nezbývá než se rozloučit, pokud jste se tímto (doufám) chutným článkem prokousali až k závěru, máte můj obdiv. Máte-li nějaký dobrý, nebo jednoduchý recept, který se hodí na akce neváhejte komentovat. Stejně tak pokud vás na jazyku pálí (napsal bych v prstech, ale zní to…) přípomínky k výše sepsanému, neváhejte komentovat a to i pokud nejste zdejší.

Váš Velký Vybíravec

 



zpět
Komentáře
foto



foto193
VV

Když doma napečeš tak klidně :-)


Zpráva byla odeslána 15.05.2015

foto179
Alfirin

Zrovna k téhle teorii by se nějaká ta praktika docela hodila :-P :-D


Zpráva byla odeslána 15.05.2015

foto193
VV

No to teda nevím :D


Zpráva byla odeslána 15.05.2015

foto179
Alfirin

Můžeme na Bepku očekávat názornou ukázku čtvrté kategorie? 


Zpráva byla odeslána 15.05.2015